Vybíráme
14. 4. 2022, WEBREDAKTOR

V dubnu 2022 nás v Ústřední knihovně čeká koncert Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers. Při té příležitosti chceme toto pozoruhodné hudební těleso přiblížit. Máme pro vás čtení i výběr nahrávek.

Nejkrasší kusy saisony

Kde Ústřední knihovna – VELKÝ SÁL
Kdy 27.4.2022 | 19:30
Vstupné 490 Kč Držte se pevně svých židlí! Prudký poryv synkop útočí! Když zaválí hot-jazz nebo swing, duše vzlétá, srdce jásá, oči září, nohy křepčí! Výběr nejkrásnějších a podmanivých kusů, českých i amerických, v koncertní show Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers.

KOUPIT VSTUPENKU

Jak se k nám dostanete? Metrem A, tramvají číslo 17 a 18; autobusem číslo 207 a 194. Vstupenky si můžete koupit online nebo osobně v pokladně sálů.

Ondřej Havelka a jeho Melody Makers

Ondřej Havelka and jeho Melody Makers se zabývají autentickou interpretací populární hudby období raného a vrcholného swingu od počátku let třicátých až k raným letům čtyřicátým. Pestrý repertoir zahrnuje atraktivní skladby širokého žánrového spektra, sweet and hot, od hollywoodských muzikálů až po vrcholná čísla swingových big-bandů. Stylizace koncertního show sleduje ve všech detailech typické dobové způsoby, počínaje kostýmy a účesy interpretů a celkovou režií představení konče.

Vitální jazzový výraz interpretů je umocňován smyslem pro show, nadhledem a humorem. Strhující hra orkestru je korunována výkony sólistů, především pak uměleckého ředitele bandu – zpěváka, speakra a tanečníka Ondřeje Havelky. Použití autentických hudebních nástrojů, pietní přístup k rekonstrukci autentických arranžmá a systematické studium a osvojování si dobových interpretačních technik přinášejí nečekané, okouzlující výsledky v podobě autentického zvuku, který známe z dobových nahrávek či filmů.

PŮJČTE SI V KNIHOVNĚ

Ondřej Havelka

Všestraně talentovaný entertainer žije od svých studentských let pouze pro jazz a swing z období mezi dvěma světovými válkami. Absolvoval obor „herectví“ na Divadelní fakultě Akademie múzických umění v Praze a obor „režie“ na Janáčkově akademii múzických umění v Brně.Po absolutoriu studia herectví působil šest let v pražském divadle Studio Ypsilon. Brzy se prosadil i jako filmový a televizní herec. Ůspěšná herecká tvorba mu přinesla i čtyři hlavní role ve filmech a dvě hlavní role v televizních seriálech. Po “Sametové revoluci” začal pracovat i jako scénárista a režisér v televizi. Jako režisér vytvořil tři divadelní muzikálová představení.

V roce 2004 režíroval v Národním divadle operu Nagano aneb hokej v opeře autorů Martina Smolky a Jaroslava Duška. Už od studentských let se věnuje interpretaci jazzové a populární hudby 20. a 30. let jako zpěvák, tanečník a stepař. Natočil 6 alb s Original Prague Syncopated Orchestra. Pro tento orchestr napsal a spolurežíroval hudební film, který získal na festivalu televizní zábavy v Montreux v roce 1991 “Stříbrnou růži”. V roce 1995 vytvořil jako scénárista, interpret i režisér sérii tří klipů. Jeden z těchto klipů získal ocenění na Czech Grammy 1995 jako “Klip roku”. Jiný – „Jingle Bells“ – byl zakoupen a vysílán na MTV-Latin. V témže roce založil vlastní swingový big-band Melody Makers, se kterým v současné době vystupuje. V roce 1996 mu Akademie Czech Grammy udělila titul „Jazzman roku“.

PŮJČTE SI V KNIHOVNĚ

Mohlo by vás zajímat

Ilustrační fotografie pochází z archivu umělců.