Vybíráme
1. 4. 2022, WEBREDAKTOR

Blížící se Velikonoce nás inspirovaly k výběru akcí i online obsahu s duchovní tematikou.

Zveme na přednášku kněze a teologa Tomáše Halíka, film Zpráva o záchraně mrtvého z cyklu Spiritualita film, online přednášky o religionistice a jednu kontroverzní e-knihu o satanismu. Fyzické akce se konají v Ústřední knihovně. Jak se k nám dostanete? Metrem A, tramvají číslo 17 a 18; autobusem číslo 207 a 194. Vstupenky si můžete koupit online nebo osobně v pokladně sálů.

Víra nevěřících

Kde Ústřední knihovna – VELKÝ SÁL
Kdy 11.4.2022 | 19:00
Vstupné 80 Kč

Podle posledního sčítání obyvatel ubyla v ČR katolické církvi třetina věřících. O čem to vypovídá? Je v dnešní postmoderní době možné ještě populaci dělit na „věřící“ a „nevěřící“? V dějinách dochází k proměnám vztahu mezi vírou a náboženstvím. Má nenáboženská víra budoucnost? Přednáška navazuje na mezinárodní interdisciplinární výzkumný projekt Faith and beliefs of Unbelivers, jehož je Tomáš Halík hlavním řešitelem a na jeho novou knihu Odpoledne křesťanství. Přednáší prof. PhDr. Tomáš Halík Th.Dr., Dr.h.c., profesor sociologie FF UK. Tip! Půjčte si v knihovně Tomáše Halíka!

KOUPIT VSTUPENKU

Zpráva o záchraně mrtvého

(ČR – Slov. – Fr. 2021, Václav Kadrnka, 90 min.)

Kde Ústřední knihovna – VELKÝ SÁL
Kdy 6.4.2022 | 19:00
Vstupné 100 Kč

Cyklus: Spiritualita a film
Otec po silné mozkové mrtvici upadne do kómatu. Matka a Syn najednou stojí nad jeho bezvládným tělem. Osoba, kterou milují, je znenadání daleko a nikdo neví, jestli se někdy vrátí zpátky. Lékaři jim mnoho nadějí nedávají. Matka a Syn soustředí všechny své síly a začínají jednat. Ve spolupráci s Akademickou farností Praha uvádí Lukáš Jirsa.

KOUPIT VSTUPENKU

Online debaty s religionisty

Proč lidé věří mýtům a jak se mýty postupem času proměňují? Proč dnešní společnost s obtížemi zápasí s hoaxy a teoriemi spiknutí? Na tato témata se zaměřili religionisté v trojdílném cyklu Jana A. Kozáka Proč lidé věří mýtům a v debatě o konspiračních teoriích.

PUSŤTE SI NA YOUTUBE

Huysmans, Joris-Karl: Tam dole

Podivuhodný příběh, v kterém sledujeme přízračnou paralelu osudů spisovatele, pracujícího na knize o životě Gillese de Reis, přítele Jany z Arku, válečníka, satanisty a vraha dětí, jehož mrzké skutky jakoby inspirovaly některé postavy markýze de Sade. Milostný vztah k ženě, ovládané temnou mocí, přivádí hrdinu až na černou mši a „tam dolů“, do jeho duše.

STÁHNĚTE SI E-KNIHU