Vybíráme
30. 3. 2022, WEBREDAKTOR

Začínáte se děsit letošního seznamu maturitních otázek z literatury? Nabízíme pomocnou ruku! Nečekejte zpracované otázky, protože ty umí vygooglit každý. Máme pro vás online tahák, který vám při maturitě může pomoct.

Modelová situace, kdy zkoušenému v ruce zůstává fant v podobě Májovců, Ruchovců a Lumírovců, není tak nereálná, jak by se mohlo zdát. Nevyplácí se ty staré bardy podceňovat. Proto se hodí mít připraveno pár záchytných „mentálních prskavek“. Ty můžete použít i když vám připadá, že už se nic naučit nestihnete nebo naopak, když budete chtít udělat ten nejlepší dojem. Co pro vás máme? Povinnou četbu ke stažení, maturitní karty a spoustu zajímavých videí a podcastů online.

Četba k maturitě ke stažení

Naše e-knihovna nabízí kompletní doporučenou (nebo jak se říkalo dřív „povinnou“) četbu k maturitě. Proč se vám budou e-knihy hodit? Můžete si v nich snadno vyhledávat pomocí různých slov a frází nebo si snadno kopírovat a vyjímat pasáže, které potřebujete.

Maturitní karty – tahák i pomůcka k učení

Hledáte knihy k maturitě? Chystáte se je dokonce číst? Nebo už jste je přečetli a zajímá vás něco navíc? Pro všechny tyto případy jsme pro vás v knihovně připravili karty do doporučené četby.

Stáhněte si balíček maturitních karet s povinnou četbou. Co v nich najdete? Zajímavosti o autorovi a jeho díle, odkazy na zpracování příběhu ve filmu, v divadle, hudbě či další důležité informace, kterými se můžete blýsknout před komisí. Nechybí ani QR kód ke stažení e-knihy. Jaké tituly v maturitních kartách najdete? R. U. R., Bílá nemoc, Krakatit, Matka, Válka s mloky, Spalovač mrtvol, 451 stupňů Fahrenheita, Sophiina volba, Obraz Doriana Graye, Mistr a Markétka, Cizinec, Alchymista, Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha a Stařec a moře.

Maturitní karty najdete na Issuu.com, odkud si je můžete stáhnout jako jeden soubor se všemi jednotlivými kartami.

Podcasty a videa jako doplněk k učení

Pro každého maturanta je důležitý všeobecný přehled, který se netýká jen penza učiva, ale i povědomí o současné geopolitické situaci, klimatické změně nebo trendech v kultuře a historii. Přednášky, které si můžete pustit na YouTube nebo jako podcast na soundcloudu vám toto povědomí mohou zprostředkovat. Můžete vybírat z různých kategorií a témat – informace a dezinformace, udržitelnost nebo fundované výklady o díle ale i době Williama Shakespeara od slovutného Martina Hilského.

Informace a dezinformace

Pusťte si mimo jiné přednášky Michaela Romancova o současném Rusku, Alexandry Alvarové o dezinformacích používaných jako zbraň a mnoho dalších.

Udržitelnost

Přednášky na téma udržitelnosti. Jaké palčivé problémy jsou v přednáškách diskutovány? Od neudržitelného růstu k udržitelnému nerůstu. Udržitelný rozvoj jako nezbytí – a radost! Česká republika na cestě ke kvalitnímu vzdělávání pro všechny. Environmentální odpovědnost aneb proč žijeme na dluh? A mnoho dalšího.

Martin Hilský: Shakespeare a jeho doba

Prof. Martin Hilský, překladatel a nejznámější český znalec Shakespeara v poutavých přednáškách představuje známá i méně známá díla Williama Shakespeara.

Historie a vývoj dramatu

Cyklus přednášek dramaturgů Činohry Národního divadla, proslovených v Městské knihovně v Praze na podzim roku 2021 přibližuje vývoj dramatu od antiky po současnost. Přednáší MgA. Marta Ljubková, Mgr. Ilona Smejkalová a MgA. Jan Tošovský.

Společnost bratří Čapků

Společnost bratří Čapků existuje nepřetržitě od roku 1947. Jejím cílem je sdružovat a získávat přátele a ctitele tvorby bratří Čapků, rozvíjet a prohlubovat znalost jejich díla a života. V Městské knihovně v Praze pořádají pravidelné pořady, během kterých seznamují posluchače s životy a dílem slavných sourozenců

Přednášky z historie

Cyklus podcastů na Soundcloud.com, ve kterém Jakub Rychtar přibližuje život české šlechty, vybrané osobnosti českých dějin a v neposlední řadě představuje české hrady, zámky a tvrze.