Vybíráme
1. 4. 2022, WEBREDAKTOR

Připravujeme pro vás pořady k aktuálnímu dění na Ukrajině. Přednášky, filmy, literární večery i možnost pro setkání ukrajinských dětí a maminek.

Slepý Gulliver

(ČR 2017, Martin Ryšavý, 108 min.)
Kde Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy 6.4.2022 | 19:00
Vstupné 80 Kč

Filosoficky laděný cestopisný film z Ukrajiny a Ruska, kterým se autor se před pěti lety snažil porozumět stavu dvou (momentálně) znepřátelených zemí bývalého sovětského impéria. Účastní se ukrajinského Majdanu, transsibiřskou magistrálou se vydává přes Rusko, plaví se po řece Kolymě, potkává kočovné pastevce sobů, vojáky, mystiky, umělce a učence. Co se změnilo a kde hledat kořeny současné situace probereme v následné besedě s autorem.

KOUPIT VSTUPENKU

Neklidná hranice

(Lotyšsko – ČR 2018, Dāvis Sīmanis, české tit., 88 min.)
Kde Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy 13.4.2022 | 19:00
Vstupné 80 Kč

Východní hranice Evropy s Ruskem dělí dva protichůdné pohledy na minulost i současnost. Tuhle oblast televize BBC označila za místo, kde současné napětí přeroste ve 3. světovou válku. Lotyška Hermīne Puriņu, první oběť sovětské invaze z roku 1940, se snažila vlastním tělem zachránit svého syna. Její fotografie je inspirací pro film o hranicích, geografických i metaforických. Rusové a Lotyši vnímají naprosto rozdílně význam události, kterou zachytila fotografie. Jedněm se spojuje s osvobozením a počátkem vítězné války, pro druhé znamená ztrátu svobody a okupaci. Jedni oslavují, druzí truchlí. Čtyři roky staré svědectví o kořenech aktuální agrese Ruské federace.

KOUPIT VSTUPENKU

Češi 21. století mezi Západem a Východem

Kde Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy 19.4.2022 | 19:00
Vstupné 50 Kč

S historikem, filozofem a publicistou Petrem Hlaváčkem, odborníkem na evropské identity, si o mýtech a dezinformacích spjatých se soudobými dějinami bude povídat Marie Koldinská.

V čem nás dnes ovlivňují tradiční české mýty z časů národního obrození typu panslavismu, sympatií k Východu, nedůvěry k Západu? Co je Západ, co je Východ, co je Střed? Co jsme my v kontextu dnešní Evropy? Víme, kam patříme, anebo je česká společnost i pod vlivem migrační krize, covidové krize, a nyní války vyvolané ruskou agresí na Ukrajině rozdělená a rozeštvaná? Jsme silní a jednotní jen v časech krizí a vždy jen dočasně? Anebo nás právě současná zkušenost s bezskrupulózní informační válkou může posílit a do budoucna vybavit odolností, která nám dosud chyběla?

KOUPIT VSTUPENKU

Ukrajinský večer

Kde Dům čtení (Ruská)
Kdy 20.4.2022 | 18:00
Vstupné zdarma

Když 24. února 2022 napadla ruská armáda Ukrajinu, mnoho lidí, zejména na Ukrajině samotné, to ani příliš nepřekvapilo. Jak se žije v zemi, která vždy ve svých dějinách čelila přinejmenším velké státní nejistotě? Jaká jsou důležitá témata v takové zemi? Večer čtení ukrajinských textů současných autorů a diskuse s pozvanými hosty. Jedním z nich bude ukrajinista a překladatel Miroslav Tomek.

Donbas

Kde Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy 21.4.2022 | 19:00
Vstupné 50 Kč

Donbas, region, kvůli kterému je svět na prahu třetí světové války. Hornický region má za sebou velmi bohatou historii. Jeho města založili britští a francouzští podnikatelé, prudký rozvoj regionu zbrzdila bolševická revoluce i druhá světová válka. Pochází odsud sovětský hrdina Stachanov, který se stal ikonou, aby se posléze upil. V samostatné Ukrajině místní bandité a oligarchové hráli dovedně na strunu místní identity, aby získávali dotace z Kyjeva. Před osmi lety toho využil Kreml, aby zde rozpoutal válku. Dnes se odehrává další kolo této války, tentokrát v mnohem větším měřítku. Přednáší novinář Ondřej Soukup.

KOUPIT VSTUPENKU

Námořní slepota

Kde Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy 26.4.2022 | 19:00
Vstupné 50 Kč

Cyklus: Mezinárodněpolitické výzvy. 72% povrchu Země je krytou vodou světového oceánu, ale přesto je naše pozornost primárně upřena na pevninu. Co všechno o světovém oceánu (ne)víme? Proč se o moře a oceány máme zajímat i jindy, než když chceme k moři na dovolenou? Třeba proto, že 90% mezinárodního obchodu probíhá po moři a pro tak otevřenou ekonomiku, jakou je ta naše, to je klíčové. A tím to nekončí. Přednáší politický geograf Michael Romancov.

KOUPIT VSTUPENKU

Mohlo by vás zajímat