Vybíráme
24. 3. 2022, WEBREDAKTOR

Hudební oddělení Ústřední knihovny připravilo nejnovější knihy s hudební tematikou.

Jaké si v březnu vyberete? Kontroverzní biografii Karla Gotta od Pavla Klusáka, čtení o knihách, které změnily život Davida Bowieho nebo ojedinělé příběhy inspirované operami od Jana Jiráně.

Klusák, Pavel: Gott

Klusák, který se po většinu své kariéry profiluje spíš jako hledač neznámých, zajímavých a nevšedních hudebníků, hudebnic a kapel, se tentokrát zaměřil na ikonu české pop music, Karla Gotta. Základním rozdílem s ostatními publikacemi o Gottovi je snaha o nezávislý, kritický pohled, opírající se o desítky pramenů. Pro široký záběr reálií 60. – 80. let se publikace stává sondou do populární československé hudby tohoto období obecně.

PŮJČTE SI

O'Connell, John: Bowie's books

Pro svůj silný odpor k letecké dopravě cestoval David Bowie po svých šňůrách Spojenými státy nejčastěji vlakem, společně se svou mobilní knihovnou vměstnanou do důmyslného systému kufrů. Po rozevření se jejímu majiteli naskytl pohled na několik desítek úhledně vystavených knih. Tři roky před svou smrtí vytvořil náruživý čtenář Bowie seznam jednoho sta knih, které změnily jeho život. Publicista John O’Connell se rozhodl každou z nich interpretovat v závislosti na Bowieho tvorbě a kariéře. Vznikla tak netradičně koncipovaná kniha, která hledá souvislosti mezi jednotlivými knihami a životem legendárního umělce. Kniha je v angličtině.

PŮJČTE SI

Jiráň, Jan: Nebojte se opery

Dvanáct příběhů, dvanáct oper. Ke každému příběhu se váže bohatá grafická výprava plná ilustrací od Roberta Rytiny. Příběhy inspirované librety Rusalky, Prodané nevěsty, Carmen nebo třeba Porgy a Bess ožívají v knize rodinného i edukativního charakteru: Předchozí autorův projekt Nebojte se klasiky! slouží často jako učební pomůcka. Projekt Nebojte se opery vznikal v podobě CD už od roku 2013, tuto sérii si lze u nás v knihovně vypůjčit také.

PŮJČTE SI

Händel: Rinaldo

Zatímco v Národním divadle v Brně se 5. února provedla očekávaná inscenace Händelovi opery Alcina ve spolupráci s předním českým souborem Collegium 1704 a s mezinárodním pěveckým obsazením, do naší operní sbírky dorazil Rinaldo. Drama odehrávající se v době první křížové výpravy (stejný námět využil i Antonín Dvořák pro svou poslední operu Armida) vzniklo v roce 1711 v Londýně a slavilo neobyčejný úspěch. Krásné kritické vydání od Bärenreiteru snad bude slavit úspěch i u našich čtenářů, zvlášť u těch, kteří se už po přečtení knihy od Jana Jiráně nebojí oper.

PŮJČTE SI

Připravil Jiří Slabihoudek, Hudební oddělení Ústřední knihovny