Vybíráme
22. 3. 2022, WEBREDAKTOR

Na konci března probíhá také v Ústřední knihovně festival Jeden svět. Letos nese podtitul Cesty svobody a jeho téma se zdá být palčivější i aktuálnější než jindy. Projděte si úplný přehled projekcí, které se u nás hrají.

Festival Jeden svět

Festival Jeden svět je už více než dvě desetiletí jednou z neodmyslitelných součástí působení společnosti Člověk v tísni. Od svého vzniku v roce 1999 přináší domácímu publiku dokumentární filmy o lidských právech z celého světa.

Cesty svobody – to je podtitul letošního ročníku festivalu Jeden svět. Organizátoři tím chtěli obrátit pozornost na místa, kde se dějí věci, které otřásají světem lidských práv a připomenout, jak je svoboda a demokracie křehká. V rámci filmové přehlídky nabídne jako obvykle hned několik tematických kategorií. Například českou i mezinárodní soutěž, dále sekce Máte právo vědět, Cesty svobody, Pečovat a chránit, Budoucnost volá, Zemětaje, Panorama a další. Více o festivalu najdete na webu www.jedensvet.cz.

Program festivalu v Ústřední knihovně

V Praze festival probíhá v sálech Ústřední knihovny od čtvrtka 24. března 2022 do čtvrtka 31. března 2022. Jak se k nám dostanete? Metrem A, tramvají číslo 17 a 18; autobusem číslo 207 a 194. Vstupné na všechny projekce je 130 kč. Vstupenky si můžete koupit kliknutím na název akce, kde se dostanete k porobné anotaci a možnosti koupit si vstupenky na webu Goout.net. Všechny filmy jsou v českém znění nebo s českými titulky.

VŠECHNY PROJEKCE V KALENDÁŘI AKCÍ

Projekce – Ústřední knihovna, velký sál

  • 24. 3. 2022 od 19:00 hodin – Soudci pod tlakem

    Dlouhodobý tlak na soudy v Polsku už léta ostře kritizuje Evropská unie. Reforma justice má dostat soudy pod kontrolu vlády. Přesto se velká část polských soudců odmítá vzdát, dál hájí nezávislost práva a prostřednictvím demonstrací, přednášek a kurzů se snaží aktivizovat veřejnost i evropské kolegy.

  • 25. 3. 2022 od 19:00 hodin – Buď můj hlas

    Portrét íránské novinářky, která přes mnohaleté odtržení od rodiny, emoční i fyzické vyčerpání a pravidelné výhrůžky násilím a smrtí neúnavně bojuje za svobodnější Írán.

  • 26. 3. 2022 od 15:00 hodin – 70/30

    Zákulisí přípravy průkopnického zákona, dramatická politická jednání i neúnavnou činnost studentských aktivistů a aktivistek. Samotné přijetí klimatického zákona navíc neznamená, že je vyhráno…

  • 26. 3. 2022 od 19:00 – Zákulisí novinařiny

    Během pátrání po vrazích maltské novinářky, s níž němečtí reportéři pracovali na kauze Panama Papers, se mimoděk dostávají k alarmujícím informacím o rakouském vicekancléři, které mohou mít obrovské následky pro celou rakouskou vládu.

  • 27. 3. od 15:00 hodin – Hlasy pro prezidenta aneb Pokus o kontrarevoluci

    Výchozím bodem snímku je listopad 1989. Od sametové revoluce se režisér pomocí archivních záběrů postupně dostává až k parlamentním volbám v roce 2017 a po nich následující prezidentské volbě.

  • 27. 3. 2022 od 19:00 hodin – Mé dětství, má země – 20 let v Afghánistánu

    Award-winning filmmakers, Phil Grabsky and Shoaib Sharifi, present a real-life epic of boyhood and manhood, filmed across twenty years in one of the most embattled corners of the globe.

  • 28. 3. 2022 od 19:00 hodin – Máte zakázku

    Zakázková ekonomika vznikla na začátku tisíciletí s rozvojem internetu. Zatímco platformy jako Uber, Amazon či Deliveroo bohatnou, jejich pracovníci mnohdy živoří a pro většinu společnosti zůstávají neviditelní.

  • 29. 3. 2022 od 19:00 hodin – Rebelie

    Když v dubnu 2019 aktivisté z hnutí Extinction Rebellion zablokovali dopravní tepny Londýna, málokdo čekal, že jejich neoblomnost skutečně přinutí britskou vládu k jednání o závazcích proti klimatickému kolapsu.

  • 31. 3. 2022 od 18:00 – Kolo života

    Třetina obyvatel v Mongolsku je stižena chudobou. Nezaměstnanost, alkoholismus a korupce jsou všudypřítomné. Mezi obyvateli, jež proměny moderního světa nutí opouštět tradiční způsob života, převládá beznaděj a pocit bezvýchodnosti, a počet sebevražd proto už několik desetiletí setrvale stoupá.

  • 31. 3. 2022 od 20:00 hodin – Prvovoliči 2021 a Kandidátky

    Režisérka se několik měsíců před volbami vydala natáčet mezi studenty z různých škol i sociálních vrstev. Zajímalo ji, co je pro ně ve světě důležité a jak vidí svou budoucnost, ústředním tématem je ale jejich vztah k politice.

Projekce – Ústřední knihovna, malý sál

  • 24. 3. 2022 od 18:30 hodin – Ztracený Ostrov

    Ruskými úřady zapomenutí obyvatelé Ostrova si zvykli žít bez základní infrastruktury nebo rychlé lékařské pomoci, zato s téměř neustálou přítomností bezpečnostních sil. Zapomenout na mnohdy bezútěšnou osamělost jim pomáhá alkohol, ale také naděje, že někde jinde existuje lepší a světlejší svět, kterou ještě přiživují příběhy z televizního vysílání o všemocném prezidentu Putinovi.

  • 24. 3. 2022 od 21:00 hodin – Opouštět Počátky

    Hledání práce, vlastní bydlení, dostatek cigaret. Denisa, Adéla, Kristýna a Pavla narážejí na realitu všedního života, od které je doteď dělily stěny ústavu i péče vychovatelek. Setkávají s neznámými překážkami a snaží se najít pevné místo ve společnosti. Poučí se z chyb, kvůli kterým se jako děti dostaly do péče úřadů?

  • 25. 3. 2022 od 18:30 hodin – zo reken

    Toyota Land Cruiser se stala symbolem pomoci na Haiti po zemětřesení v roce 2010. Jedno takové auto dnes slouží k hromadné dopravě všech, kdo ji v nebezpečném hlavním městě potřebují. Pasažéři probírají současné problémy – korupci, kriminalitu i neokolonialismus.

  • 25. 3. 2022 od 21.00 hodin – Sirény

    Vůdčími osobnostmi kapely jsou kytaristky Lilas a Shery. Energií sršící muzikantky však nespojuje jen cit pro drsnou hudbu, ale také někdejší vztah. V libanonské společnosti jsou ovšem queer vztahy stále tabu . Drama uvnitř kapely doplňuje turbulentní dění v zemi, rozsáhlé protivládní demonstrace a ničivý výbuch v bejrútském přístavu.

  • 26. 3. 2022 od 15:30 hodn – Pokoj bez vyhlídky

    Nesmějí ven z bytu, nemají k dispozici své doklady a pracují více než deset hodin denně. To je realita mnoha libanonských služebných, které najímají agentury v Keni, Etiopii, Bangladéši či na Filipínách. Film působivě zobrazuje napětí sociálních rozdílů a probíhající střet mezi tradičním systémem a snahou o zachovávání důstojnosti člověka.

  • 26. 3. 2022 od 18:30 hodin – Utéct

    Dánský dokumentarista Jonas Poher Rasmussen a afghánský uprchlík Amín Nawábí se potkali v Dánsku v autobuse, když jim bylo 15 let. Od té chvíle uplynulo čtvrt století, než Amín Jonasovi dovolil zpracovat jeho příběh.

  • 26. 3. 2022 od 21:00 – Pravidla války

    Albert Schoneveld je pracovník Červeného kříže, jehož úkolem je poskytovat povstaleckým skupinám workshopy o pravidlech boje. V první řadě je nutné vysvětlit vojákům logiku ochrany civilistů v jakémkoliv válečném konfliktu. Schoneveldovy otázky také vedou k zamyšlení o důsledcích válečných konfliktů, o etických zásadách i o vlastní roli v armádě.

  • 27. 3. 2022 od 15:30 hodin – Kaviárová diplomacie

    Jak je možné, že tvrdá diktatura Ilhama Alijeva v Ázerbájdžánu navenek vytváří dojem přívětivé země? Díky dokonalému zvládnutí takzvané kaviárové diplomacie. Cílem této praxe zahraniční politiky je budovat rozsáhlou síť korupce, pomocí úplatků si kupovat evropské politiky, ovlivňovat zahraniční pozorovatele voleb anebo třeba vydávat obří sumy peněz za vystoupení světových popových celebrit.

  • 27. 3. 2022 od 18:30 hodin – V první linii

    Tématem protestů Chilanů se stal boj proti sociální nerovnosti v zemi, která se stala nejúspěšnější ekonomikou Jižní Ameriky, aniž z toho velká část obyvatel měla jakýkoliv benefit. Protestující věřili, že k nápravě situace může pomoci přijetí nové ústavy, která by nahradila tu stávající, přijatou ještě za Pinocheta.

  • 27. 3. 2022 od 21:00 hodin – Každá minuta života

    Propracovaná výchovná metoda zvaná kamevéda by měla z malého Mišky vychovat dokonalého muže. Cílem je důsledně využít každou vteřinu jeho dětství a rozvinout tak každý jeho talent. Mladý milující rodičovský pár je odhodlán věnovat tomuto úkolu veškerou svou energii.

  • 28. 3. 2022 od 18:30 hodin – Dům z třísek

    Film naplno odkrývá důsledky rodičovského selhání, které děti nutí dělat dospělá rozhodnutí. Cílem dočasných obyvatel ústavu tak často není dostat se zpět k rodičům, ale především udělat co nejlepší dojem na potenciální pěstouny a vyhnout se státnímu sirotčinci.

  • 28. 3. 2022 od 21:00 hodin – René – Vězeň svobody

    Známý delikvent se po dlouhých letech ocitá na svobodě a chce žít poctivý život. Je hloubavý, vysoce inteligentní a tvůrčí. Zároveň však dál řeší existenční problémy, protlouká se mezi nestálými zaměstnáními, bydlí střídavě u známých, partnerek či po ubytovnách, opět se dostává do vězení. Jak si René poradí s novými zkouškami?

  • 29. 3. 2022 od 18:30 hodin – Vysloužilci

    V Česku armáda existuje mimo povědomí většiny obyvatel. O to těžší to mají vojáci, kteří ji opustili a začleňují se zpět do společnosti. Najít si coby veterán práci může být tvrdý oříšek, naučit se o sobě i o světě přemýšlet novým způsobem ještě tvrdší. Kdo ještě nedávno bojoval s Tálibánem, musí teď na objednávku sekat trávu, a smířit se s touto změnou není každému příjemné.

  • 29. 3. 2022 od 21:00 hodin – Naše volba, náš hlas

    Tuto situaci v Německu určuje 150 let starý paragraf 218 trestního zákona, který se pravidelně stává předmětem vyhrocených debat, sporů a demonstrací. V minulosti sice prošel několika úpravami, které zaručují, že při splnění určitých podmínek není interrupce trestána, nadále však zůstává ilegální.

  • 31. 3. 2022 od 18:30 hodin – Za zvířata

    Před deseti lety Saila Kivelä společně s dalšími aktivisty natáčela ilegální záběry ze zvířecích farem. Jejich svědectví o tom, v jakých podmínkách zvířata žijí, otřáslo mnohými nejen ve Finsku, ale i za jeho hranicemi. Pro Sailu její aktivity následně znamenaly tříletou právní bitvu. Její sestra Mai volí v boji za práva zvířat jinou cestu – rozhodne se vstoupit do politiky, což mezi sestry vnáší napětí.

  • 31. 3. 2022 od 21:00 hodn – Síla

    Časosběrný snímek reflektuje pět let v životě veřejně známé osobnosti, která ze sebe touží dostat intelektuální i fyzické maximum. Filův život je plný workoholismu, neúspěšných vztahů, drilu v posilovně i steroidů. Sám na sobě tak testuje, co všechno je ještě možné unést. Na pozadí konkrétního člověka ale snímek otevírá obecnější otázky týkající se současného pojetí maskulinity a proměny společnosti ve feminističtější.