Vybíráme
21. 3. 2022, WEBREDAKTOR

Ve čtvrtek 31. března 2022 proběhne online akce věnovaná sběru bylinek s lektorkou Magdaléna Dobromila Staňková. Lucie Žemberyová z Dílny Ústřední knihovny se ptala, co všechno takový „sběr“ obnáší.

Tip! Více o akci se dozvíte a přihlásit se můžete zde >>>

„Lovím divoké plevely“

Magdaleno, co Vás přivedlo k zájmu o bylinky a jak dlouho již tento Váš zájem trvá?

Jako malé dítě jsem zkoumala přírodu nejen očima, ale i pusou a dodnes si pamatuji překvapivě sladkou chuť jetele ze školkové zahrady a také všechno, co rostlo po cestě do mé školy mezi zahradami pražské čtvrti na Hanspaulce. Pamatuji si, že tyto vjemy pro mne byly důležitější, než školní předměty, co se nás „Husákovy děti“ snažili naučit ve škole za dob komunismu. Babička lékařka mi dala první knihu o léčivých rostlinách a tím to asi začalo, zkoušela jsem bylinky sbírat i používat. Rodiče mě brali do přírody, jezdili jsme v létě pod stan a na chalupu do hor, kde jsem prožívala své indiánské dětství. Nejprve jsem bylinky spíš zkoumala a kreslila, četla jsem dobrodružné cestopisy a toužila cestovat a poznávat cizí země a přírodu, žít jako Robinson. Dnes ale namísto lovu divoké zvěře lovím divoké plevely…dokonce si je i přesazuji do zahrádky.

Napsala jste a ilustrovala dvě knihy Bylinky pro děti a maminky 1 a 2. Kde se vzala motivace svěřit Vaše znalosti papíru a veřejně se o ně podělit?

Když jsem čekala svou první dceru, hledala jsem v knihkupectví knihu o bylinách, kterou by mohly používat i těhotné a kojící ženy a děti. Hledala jsem ale marně, přečetla jsem mnoho přeložených zahraničních knih o bylinách, ale chyběla mi v nich moudrost našich českých kořenů – babek bylinářek. Objevila jsem tento zdroj v podrobném sedmidílném herbáři léčivých rostlin p.Janči a Zentricha. Pak jsem bylinky jako výtvarnice začala nejprve kreslit, a nakonec jsem se naučila fotografovat i psát a přijala tuto životní výzvu udělat celou knihu sama. Bylo to intenzivní období několika let, kdy jsem knihu musela sama na sobě a své rodině odzkoušet a prožít na vlastní kůži i s těmi dětskými nemocemi…a mezitím se mi narodila i třetí dcera a moje cesta poznávání bylin dál pokračuje, stále se mám co učit.

O pozitivním vlivu bylin na lidský organismus asi nebude nikdo pochybovat, ale lidé se je obvykle bojí dávat dětem. Patří bylinky i našem nejmenším a případně v jaké formě, abychom jim bylinky nedobrou chutí některých nezošklivili?

Právě z tohoto důvodu jsem napsala své dvě knihy, aby se maminky nebály dávat vhodné bylinky i dětem. Přírodní léčba je pro rodiny s dětmi nejlepší cestou. Už do té první knihy se mi nevešly všechny rostliny, které bych tam chtěla. Trvalo mi ale dalších deset let, než jsem další knihu dala dohromady. Při všech mých aktivitách mám čas na psaní jen přes zimu. Od jara do podzimu jsem víc venku, cestuji, zahradničím a fotím a kreslím. V herbáři mojí bylinkové „dvojky“ najdete „nejobyčejnější“ léčivky, jako je sedmikráska, řepík a jetel, ale i nové, méně známe bylinky, které lze u nás sbírat či vypěstovat – pelargonie, aloisie, konopí, stromy i keře – trnka, líska, kaštan, léčivé druhy obilovin jako ječmen a žito, zeleniny, ovoce a koření. Rozdělení herbáře je opět podle ročních období s doporučeními pro zdraví v úvodu. Nechybí ani oblíbený rámeček s radami pro těhotné, kojící maminky a děti, který v jiných podobných knihách nenajdete. Další kapitoly o domácím léčení těla i duše pomocí bylin a aromaterapie vyplynuly z mých osobních zkušeností se třemi dětmi. Na své si přijdou i tátové, kteří nechtějí být odstrčeni z kuchyně, neboť také rádi vaří a starají se o své děti.

Kdybyste měla vybrat jednu bylinku, která vám přijde „nejgeniálnější“ a řekněme třeba nejuniverzálnější, přitom u nás dobře dostupná – jaká by to byla a proč?

Mojí favoritkou je z planých bylinek sedmikráska, která roste celoročně, někdy kvete i v lednu a hodí se do čaje při kašli, do čajů pro ženy i pro děti. Ze zahradních bylin je to citrónově vonící meduňka, pěstovaná skoro v každé bylinkové zahrádce. Nepotřebuje skoro žádnou péči a poslouží i včelám. Ta je pro děti vhodná, uklidňuje, pomáhá na bolavé bříško a krásně voní. Ráda z ní připravuji výluh za studena s citrónem, takový čaj bez vaření, který ochutnávají i návštěvníci mé zahrádky na exkurzích. Podle meduňky jsem také nazvala svůj web Doňa Meduňa www.dona-meduna.webnode.cz kde najdete aktuální pozvánky na mé bylinkové akce, přednášky, kurzy a vycházky. Také moje kresby léčivých bylinkových obrázků, příběhy a recepty.

Ptala se Lucie Žemberyová.