Vybíráme
8. 3. 2022, WEBREDAKTOR

Na dovolenou do Polska? A proč ne! Procestujte s námi zemi našich severních sousedů trochu jinak, než jak radí běžné cestopisy.

Novinářka a moderátorka Judita Matyášová se dlouhodobě zajímá o kulturu, historii a dramatické životní osudy. Během tří diskuzních večerů vás provede Polskem. Dozvíte se, proč byla Lodž textilní velmocí Evropy a čím nás může toto industriální město inspirovat. Projdeme polská muzea moderní historie. Navštívíme bývalou továrnu Oskara Schindlera v Krakově a zavítáme do gdaňského muzea, kde se prolínají dějiny hnutí Solidarita s dějinami celé střední Evropy. A prozkoumáme také pobřeží Baltu, které nabízí mnohem víc než lázeňskou pohodu v Sopotech.

Přednášky se konají v sálech Ústřední knihovny na Mariánském náměstí. Jak se k nám dostanete? Metrem A, tramvají číslo 17 a 18; autobusem číslo 207 a 194. Vstupenky si můžete koupit online nebo osobně v pokladně sálů.

Celý cyklus moderuje movinářka Judita Matyášová.

Kouzlo starých továren Lodže

Kde Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy 16. 3. 2022 | 19:00
Vstupné 50 Kč

Lodž byla na počátku 19. století bezvýznamnou vesničkou, která se během pár desítek let proměnila v půlmilionovou textilní velmoc. Když největší sláva pominula, tak zůstaly jen prázdné továrny. Místní se dlouho styděli za industriální dědictví, ale před deseti lety se rozhodli udělat z nevýhody výhodu. Dnes jsou hrdí na to, že v bývalých továrnách vybudovali kulturní centra, knihovny nebo muzea. Kouzlo industriálních památek láká tisíce turistů z celé Evropy. Vloni Lodž získala významné ocenění od renomovaného cestovatelského časopisu National Geographic Traveler.

Hosty prvního dílu nového cyklu budou Gabriel Kurtis – brněnský architekt, který se dlouhodobě věnuje industriálním památkám a pravidelně jezdí do Lodže a Radovan Lipus – režisér úspěšného dokumentárního cyklu ČT Šumná města.

KOUPIT VSTUPENKU

Historie na dotek v moderních muzeích

Kde Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy 20. 4. 2022 | 19:00
Vstupné 50 Kč

Po celém Polsku jsou inspirativní muzea moderní historie, která prezentují dramatické osudy. Podíváme se do Muzea polských Židů ve Varšavě, prozkoumáme expozici, která je v bývalé továrně Oskara Schindlera v Krakově. Vydáme se také po stopách Poláků, kteří odjeli do zámoří. Jejich příběhy jsou v Muzeu emigrace v Gdyni. Naše muzejnické putování zakončíme v Gdaňsku, kde pracoval Lech Wałęsa a podíváme se do interaktivního Evropského centra Solidarity.

Hostem druhého dílu nového cyklu bude Václav Sixta – spoluautor knihy Jak vystavujeme soudobé dějiny a didaktik oddělení vzdělávání Ústavu pro studium totalitních režimů.

KOUPIT VSTUPENKU

Výlety podél Baltu – zrušeno

Pozor! Přednáška se ruší z organizačních důvodů. Děkujeme za pochopení. Informace o vracení vstupenek najdete na www.mlp.cz/vstupenky.

Kde Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy 4. 5. 2022 | 19:00
Vstupné 50 Kč

Náš diskuzní večer představí tři města na pobřeží, která tvoří jeden celek, ale přitom jsou naprosto odlišná. Gdaňsk je starobylý přístav, plný spletitých uliček a domů z typických červených cihel. Dozvíte, jak vypadá jeden z největších řemeslných trhů v Evropě a kde ochutnat speciality regionální kuchyně. Vydáme se také do Sopot, které se proslavily díky legendárnímu hudebnímu festivalu. Projdeme se centrem města, kde je nejdelší molo v Evropě a nahlédneme do lázeňských vil a noblesních kaváren. A na závěr nás čeká Gdynia. Poblíž města jsou unikátní bílé útesy a vynikající rybí restaurace v moderním přístavu.

*Hostem třetího dílu nového cyklu bude Pavel Trojan – polonista, autor knižních průvodců po Polsku, podílel se na přípravě pořadu Bedekr České televize věnovaný Polsku-

KOUPIT VSTUPENKU

Partneři

Cyklus připravila Městská knihovna v Praze ve spolupráci s Polským institutem, městem Lodž, Lodžskou turistickou organizací a Pomořskou regionální turistickou organizací.

Mohlo by vás zajímat

  • Info o filmech a dalších akcích najdete na Facebooku. Chcete mít přehled o tom, jaké akce pořádáme? Chcete dostávat informace o filmových projekcích nebo koncertech? Nechte si zasílat pozvánky na akce e-mailem!
  • Návštěvníci kulturních a vzdělávacích akcí musí splňovat podmínky dle aktuálně platného mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví. Podrobnosti čtěte na www.mlp.cz/podminkyucasti.