Vybíráme
4. 2. 2022, WEBREDAKTOR

Osobním rozvojem k životní spokojenosti – nový vzdělávací cyklus, ve kterém vám téma každé přednášky představíme krátkým rozhovorem. Tentokrát pohovoříme s Janem Dolejším o chytrém využívání digitálních technologií.

Osobním rozvojem k životní spokojenosti. Tak se jmenuje vzdělávací cyklus určený všem, kteří pouze pasivně nečekají, co jim život přinese, ale chtějí sami aktivně na kvalitě svého života pracovat. Rozhovor pořádáme u příležitosti online akce Technologie, které vám usnadní život, která se koná 24. února 2022.

Rozhovor s Janem Dolejšem

současnosti se často mluví o nadužívání technologií a jejich škodlivosti, ale ony mohou být i velmi užitečné, pokud se využívají chytře. S čím a jak mohou lidem nejvíce pomoci, prospět, ulevit?

Dnes se využívání technologií prostě vyhnout nelze, hlavně tedy v pracovním prostředí. Místo e-mailů dnes asi posílat holuby nebudeme, stejně tak tabulky, dokumenty a PDF soubory rovněž nechcete psát tužkou, že? Technologie jsou skvělé v tom, že tyto úkony lze dělat řádově rychleji, pokud člověk najde správné nástroje. Pokud píšete každý den e-maily, co se naučit si psaní zjednodušit? Co kdyby se většina e-mailů zařadila a zpracovala sama? Co když informace najdete o polovinu rychleji? Co když místo návštěvy kopírky uděláte z papíru „PDFko“ jednoduchou aplikací? A mnoho dalšího.

Kde vidíte nejvíce nevyužitého potenciálu nových technologií v rámci české společnosti

Cloud a automatizace. Největší firemní peklo je ve sdílení informací, protože se vše stále přeposílá e-mailem. Pak není výjimkou, že se dostanete k dokumentu Dokument1_final_final3.docx, ale po síti už kolují další 4 verze. Ztrácíte tak mnoho času tím, že informace zbytečně dohledáváte. Na to vše je dnes cloud, kde je aktuální verze vždy jen jedna, ale všechna historie souborů se přitom ukládá. 

Velkým trendem je pak automatizace, o které se pořád mluví, ale reálně se nic neděje. Přitom dnes nástroje mohou samy za vás udělat mnoho rutinní práce – rozdělit e-maily, kopírovat data z různých míst, zasílat schvalování, upozornění, vytahovat důležitá data a mnoho dalšího. 

Co ale stále vidím jako častou věc je to, že se lidé vůbec nad efektivním využívání nástrojů nezamýšlí. Vůbec se neptají, jaký nástroj či funkce by jim danou činnost mohla zjednodušit.

Bez jaké digitální vychytávky, aplikace byste si už neuměl představit život Vy osobně?

Aplikace Notion. Jedná se o digitální zápisník, do kterého si ukládám všechny důležité informace, checklisty, úkoly, obrázky, tipy na knížky… Dokonce si v něm vedu i deník. Je to takový můj druhý mozek. Díky tomu, že se jedná o cloudovou službu, mám aktuální data stále po ruce i v mobilním telefonu.

Z toho vyplývá, že moderní technologie můžeme využít nejen v pracovním, ale i osobním životě, je to tak?

Na to nejde odpovědět jinak než hlasitě ANO! Pominu sociální sítě, které osobně nemám rád a možná překvapivě jako milovník digitálních technologií nemám Instagram, Facebook, ani Tiktok. Technologie se dají krásně využít při cestování, sportování a celkově zdravém životním stylu. Díky Apple Watch a vhodným aplikacím si třeba analyzuji svůj spánek, abych věděl, co vylepšit pro regeneraci. V posilovně pak používám skvělou aplikaci Strong, která řídí můj trénink, tempo a sleduje můj pokrok. Díky tomu je cvičební plán mnohem efektivnější. A pominout nemohu ani aplikace pro vzdělávání, jako je Duolingo, Ankicard nebo třeba italki.com, což je platforma, která vás propojí s rodilými mluvčími cizích jazyků z celého světa.

Vím o Vás, že jste součástí projektu Digiskills. Co je jeho náplní a cílem?

V Digiskills mám na starosti kompletní tým lektorů a vzdělávacích materiálů na naší platformě. Naším cílem je měnit a vytvářet digitální mindset u lidí. Pomáháme lidem zjednodušovat život pomocí technologií. Reálně to znamená, že vytváříme vzdělávací programy pro firmy i jednotlivce. Workshopy, webináře, konzultace, e-learning a vše s tím spojené.

Jan Dolejš

Je expertem a lektorem digitálních dovedností. Pod hlavičkou společnosti Digiskills připravuje vzdělávací programy a zavádění digitálních technologií do největších českých firem. Spolupracuje s firmami jako ŠKODA AUTO a.s., ČSOB, SUEZ, innogy, GasNet a další. Je zodpovědný za adopční program Office 365 ve ŠKODA Auto a.s. pro 20 000 zaměstnanců. Sám je nadšencem do osobního rozvoje a moderních technologií. Věří, že pokud se technologie používají správně, mohou ušetřit mnoho času a zlepšit kvalitu života. Jeho vášní je předávat lidem zkušenosti a tlumočit je do „lidské řeči“.