Vybíráme
3. 2. 2022, WEBREDAKTOR

Počasí je ošklivé, pojďte do kina. Kino v knihovně je bezpečné a vysoce kvalitní. V únoru hrajeme mimo jiné pozoruhodné artové filmy. Vybrali jsme pro vás snímky, před kterými zazní fundovaný lektorský úvod Vladimíra Hendricha.

Kde Kino MKP najdete? Projekce se konají v sálech Ústřední knihovny na Mariánském náměstí. Jak se k nám dostanete? Metrem A, tramvají číslo 17 a 18; autobusem číslo 207 a 194. Vstupenky si můžete koupit online nebo osobně v pokladně sálů.

Milenci

(Amants, Francie 2020, 102 min., Nicole Garcia, české tit., od 15 let)
Kde Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy 9.2.2022 | 19:00
Vstupné 100 Kč

Lisa a Simon jsou nerozlučná dvojice. Milostná idylka na hranici zákona však náhle skončí po nečekané tragédii spojené se Simonovou kriminální aktivitou. Ze strachu a hanby se Simon rozhodne utéct na „konec světa“. Bez Lisy. Ta se sama prodírá životem do té doby, než potká staršího bohatého Léa. Po třech letech je Lisa se svým manželem Léem na dovolené v luxusním resortu na ostrově v Indickém oceánu, kde náhodně potkává Simona. I po traumatickém rozchodu mezi Lisou a Simonem znovu zažehne tlející láska. Lisa před manželem zatají svého ex a začne řešit dvojitý život, ve kterém se rozhoduje mezi luxusem a pohodlím a vášní, ale nejistotou. Režisérka Nicole Garcia, u nás známá především z filmu Kameny bolesti s Marion Cotillard, přináší další moderní pohled na téma milostného trojúhelníku s pravidly filmu noir. K tomu jí pomáhají i excelentní herecké výkony hereckých hvězd Stacy Martina, Pierra Nineyho a Benoîta Magimela. Film byl nominován na Zlatého lva v Benátkách v roce 2020.

KOUPIT VSTUPENKU

Paříž, 13. obvod

(Les Olympiades, Francie 2021, Jacques Audiard, francouzsky s čes. tit., 105 min)
Kde Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy 14.2.2022 | 19:00
Vstupné 80 Kč

Tři mladé ženy a jeden muž. Jejich životy se na chvíli protnou ve čtvrti Les Olympiades, v pařížském 13. obvodě. Výřečná a drzá Émilie pracuje v callcentru a přivydělává si pronájmem volného pokoje. Naváže intimní vztah se svým novým atraktivním nájemníkem jménem Camille. Toho ale přitahuje nedobytná Nora, která zase tráví noci videohovory s cam girl Amber. Dynamicky natočený černobílý snímek citlivě a s porozuměním sleduje krátké období v životě současných třicátníků, kteří se vyhýbají závazkům a samotu zahánějí večírky a povrchními známostmi. Film byl nominován na Zlatou palmu v Cannes v roce 2021, na scénáři spolupracovala autorka populárního filmu Portrét dívky v plamenech Céline Sciamma.

KOUPIT VSTUPENKU

Není zla mezi námi

(Doch das Böse gibt es nicht, Německo – ČR – Írán 2020, Mohammad Rasoulof, české tit., 145 min., od 15 let)
Kde Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy 16.2.2022 | 19:00
Vstupné 90 Kč

Čtyři muži jsou postaveni před nepředstavitelnou, ale jednoduchou volbu. Ať se rozhodnou jakkoliv, naruší to je samotné, jejich vztahy a celý jejich život. Ve čtyřech tematicky propojených epizodách vypráví režisér a scenárista Mohammad Rasoulof jejich příběhy, které jsou nevyhnutelně rovněž příběhy lidí v jejich okolí. Film získal Zlatého medvěda na filmovém festivalu Berlinale 2020.

KOUPIT VSTUPENKU

Miloval jsem svou ženu

(A feleségem története, Maďarsko – Něm. – Fr. – It. 2021, Ildikó Enyedi, české tit., 169 min.)
Kde Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy 23.2.2022 | 19:00
Vstupné 90 Kč

Holandský kapitán nákladní lodi Jakob Störr a jeho přítel se během pití vsadí, že si Jakob vezme první ženu, která vstoupí do kavárny. Takto se seznámí s rozmarnou Francouzkou Lizzy, a s tou se později ožení. Začne se rozvíjet milostný příběh protknutý láskou jako v pohádkách Tisíce a jedné noci. Od té chvíle do života milujícího, bolestně upřímného Störra vstoupí řada zkoušek. Prostřednictvím jeho postavy elementárním a dramatickým způsobem chápeme komplexnost, tajemnost, křehkou krásu a nepolapitelnou, nekontrolovatelnou povahu života. Film byl nominován na Zlatou palmu v Cannes v roce 2021. Hrají Léa Seydoux, Louis Garrel.

KOUPIT VSTUPENKU

Jak jsem se stala partyzánkou

(Slovensko – ČR 2021, Vera Lacková, 90 min.)
Kde Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy 28.2.2022 | 19:00
Vstupné 100 Kč

Dokument o Romech v odboji, kteří bojovali za naši svobodu a upadli do úplného zapomnění, a zemřeli tak podruhé. Téma dokumentu úzce souvisí s režisérčinou rodinou. Od babičky znala příběh svého praděda, který byl romský partyzán. Kvůli tomu, že byl v odboji, mu za války zavraždili šestičlennou rodinu – dvě miminka, dvě starší dcery, manželku i matku. On sám byl v tu dobu v koncentračním táboře a dozvěděl se o tom, až když se dostal domů. Po válce se znovu oženil se ženou s podobným osudem – jí Němci zavraždili muže. Pradědeček s ní měl tři dcery a nejmladší z nich byla režisérčina babička. „O Romech v odboji se toho moc neví. Když už, tak je na ně většinou nahlíženo spíš jako na oběti holokaustu, ale neví se, že to byli i hrdinové,“ říká autorka dokumentu. Film byl uveden na MFDF v Jihlavě a získal Čestné uznání poroty ARAS.

KOUPIT VSTUPENKU

Mohlo by vás zajímat