Vybíráme
23. 8. 2021, WEBREDAKTOR

Svět knihy 2021 se koná od 23. do 26. září 2021 na Výstavišti v Holešovicích. Připojujeme se k pestrému programu a nachystali jsme pro vás literární večer a únikovou hru.

Svět knihy 2021

Svět knihy letos provází motto „Můj domov je v jazyce“ a hostí jako hlavní zemi Francii. Festival přiblíží tvůrčí rozmanitost francouzské literatury: od beletrie přes literaturu pro děti či komiks až po divadlo. Osobně o svém díle promluví Laurent Binet či Muriel Barbery. Speciální pozornost bude věnována zásadní osobnosti české i francouzské literatury Milanu Kunderovi.

PROGRAM SVĚTA KNIHY 2021

Pátek 24. 9. 2021 – Hvězdoplavba etc.

17:00 – 20:00
MALÝ ATELIÉR – RYCHTA – Výstaviště Holešovice
Antická inspirace v (nejen) současné české literatuře / Prezentace díla

Antickou inspiraci nacházíme v současnosti nejen v počítačových hrách. Pořad ukazuje přítomnost antiky v nedávné i současné české literatuře: v postmoderním science-fiction eposu Jana Křesadla Astronautilia (Hvězdoplavba aneb malá kosmická odysea), sepsaném v homérské starořečtině a v českém „překladu“, dále ve hře Karla Michala My, občané mélští na motivy z Thúkydida, napsané autorem v němčině pro švýcarskou televizi, která ale v televizi nikdy neběžela. Následuje Eugen Brikcius a jeho latinsky psaná poezie a antická inspirace (zjevná i skrytá) ve verších Sylvy Fischerové. Na závěr představí Ondřej Cikán své dílo Menandros a Thais, milostný román na motivy antických románů (ukázka z románu a z filmu). Pořadem provází Sylva Fischerová. Večer přináší partner knihovny Praha město literatury.

Od 23. do 26. 2021 – Únikovka v Bibliobusu

Bibliobus IVECO odchází po sedmnácti letech provozu do zaslouženého důchodu. A jako překvapení na rozloučenou jsme jeho interiér proměnili v únikovou hru, kterou si nyní můžete zahrát. Budete hledat zakletého knihovníka.

Bibliobus s únikovkou najdete zaparkovaný na volné ploše před průmyslovým palácem Výstaviště Holešovice. Po dobu konání akce Svět Knihy je únikovka v provozu bez nutnosti rezervace. Tip! Mapka areálu ke stažení [PDF, 1631 kB].

VÍCE O ÚNIKOVCE ZDE >>>