Vybíráme
25. 5. 2021, WEBREDAKTOR

Osobním rozvojem k životní spokojenosti – nový cyklus přednášek, který vám vždy představíme krátkým rozhovorem. Tentokrát hovoříme s Matějem Krejčím, autorem knihy Digidetox a terapeut, který se již osm let zabývá osobním a firemním rozvojem.

Osobním rozvojem k životní spokojenosti. Tak se jmenuje vzdělávací cyklus určený všem, kteří pouze pasivně nečekají, co jim život přinese, ale chtějí sami aktivně na kvalitě svého života pracovat.

Digitální svět a jak v něm nepřijít o rozum

Trávíte ve společnosti svých digitálních mazlíčků převážnou část dne? Kontrolujete neustále svůj telefon a bez něj už ani neusnete? Možná sami tušíte, že moderní technologie jsou dobrým služebníkem, ale zlým pánem.

Více o akci se dozvíte zde >>>

„Pokud dvě třetiny dne prokoukáte do přístroje, je něco špatně“

Rozhovor s Matějem Krejčím vede Lucie Žemberyová z Dílny Ústřední knihovny.

To, že nadměrné trávení času v digitálním světě není dobré, se všeobecně ví. Jaké ale konkrétní problémy to lidem, dle Vaší zkušenosti, přináší?
Ve své terapeutické praxi a při zpracovávání materiálu na mou knihu DigiDetox jsem si všiml, že největší vliv mají digitální technologie na kvalitu našeho spánku, sebehodnocení, vztahy s okolím, rozvoj individualismu, zhoršení pozornosti a také na naše myšlení. Samozřejmě se to týká celé oblasti žití a v této etapě naší společnosti si hledáme způsoby, jak se s tím vypořádat. Technologie mají mnoho výhod, které se však při neopatrném až zběsilém používání proměňují v noční můru, jako na- příklad přeplněné e-mailové schránky, neomezenost zpráv a rozvoj strachu, že o něco přijdeme.

Je vůbec v moderním světě možné nebýt na digitálních technologiích závislý?
Všechno je možné, a proto stačí si to pouze uvědomit a chtít to jinak. Ve většině případů technologie nejsou zlé, ale naše chování skrz ně se postupem času špatným stává. Protože technologie pouze prohlubují či zesilují staré potřeby a doplňují je vedlejšími účinky. Naše společnost je na prahu změny vnímání i myšleni, kdy poprvé v historii už nepotřebujeme přidávat, ale spíše ubírat. Minimalizovat, protože vše, co ke kvalitnímu životu potřebujeme, už máme i ve spojení se současnými technologiemi.

Někteří uvědomělejší jedinci si občas ordinují denní nebo víkendový digitální detox. Řeší ale takový jedno až dvoudenní půst vůbec něco?
Pokud však si během té doby uvědomíte, že chcete změnu a jakou změnu chcete, tak může i jednodenní půst změnit život celý. Je to podobné, jako když držíte normální půst, že nejíte. Jakmile skončíte půst a jdete do fast-foodu, tak celý půst byl k ničemu. Podobně je to u digitálního detoxu, protože to není o zahození technologií, ale uvědomování si sebe samého a hlavně nastavení si vztahu.

Dá se nějak vykalkulovat, kolik času stráveného s našimi elektronickými mazlíky je ještě v pořádku a kolik už je přes míru?
Pokud 2/3 vašeho denního času prokoukáte do přístroje, tak je něco špatně. Velmi záleží na věku a také na konkrétních činnostech, které na technologiích trávíme. Velká část lidí už nepíše na papír, ale do počítače a to neznamená, že by se měli za to bičovat. Ale jakmile zjistíme, že většinu digitálního času prokoukali život druhých nebo uvízli v síti nekonečných zpráv, tak to už je znamení něco změnit.

Co je podle Vás to nejpodstatnější, co člověk získá, pokud přestane být otrokem digitálních technologií? Dokázal byste najít něco, co by mohlo být dost silnou motivací pro ty, kteří důvod umínit svůj čas trávený ve virtuálním světě teprve hledají?
Převážně získá sám sebe. Opustí svět perfekcionismu, individualismu a touhy ubavit se k smrti. Nezaměňujme krátkodobou radost za dlouhodobou spokojenost. Protože online svět nám nikdy nevynahradí skutečné obejmutí od člověka, kterého máme z celého srdce rádi.
Myšlenka DigiDetoxu je obohacovat lidi přemýšlením o sobě samých a o vztahu k digitálním technologiím. Učíme lidi si uvědomovat své silné stránky, ale také svá omezení. Ukazujeme jim, že když pochopí svůj potenciál a budou si důvěřovat, tak mohou probudit své spokojené já. Lidstvo již nepřestane používat technologie a nikdy se nevrátí zpět, takže je důležité si nastavovat vlastní budoucnost a podporovat kooperaci, lidskost a komunitní styl života, protože i když jsou tu technologie teprve cca 80 let, tak člověk je a bude stále jen člověkem.

Matěj Krejčí

Matěj Krejčí – autor knihy Digidetox a terapeut, který se již osm let zabývá osobním a firemním rozvojem. Obohacuje lidi přemýšlením o vlastním potenciálu a vztahu k digitálním technologiím. Podle jednoduchých přístupů a nástrojů podporuje zájem o vlastní nastavení, přístupy a chování. Vytvořil několik konverzačních her „Pojď sdílet“ a založil projekt digidetox.me.

Mohlo by vás zajímat