16. 3. 2021, WEBREDAKTOR

Vydejte se s námi na procházku, na které si připomínáme místa spojená s osobností majitele hradu v Českém Šternberku.

Podívejte se na videa z proběhlých přednášek a autorských večerů, které jsme streamovali online. Všechna videa z přednášek najdete na www.mlp.cz/youtube.

Po stopách Zdeňka Sternberga

Zdeněk Sternberg (1923–2021) rozhodně patřil k lidem, na které se bude díky jeho práci i dobrosrdečné povaze dlouho vzpomínat.

Byl známý svou vstřícností, vzdělaností, morálními hodnotami i klidem, s jakým přistupoval k řešení zdánlivě neřešitelných situací. Jeho život provázelo mnoho zvratů charakterizujících neklidnou atmosféru 20. století v Československu. Jako student vnímal bojovnou náladu v pražských ulicích na začátku druhé světové války, později pro něj příchod komunismu znamenal odchod z právnické fakulty a nástup u vojenského útvaru PTP (černých baronů), po návratu do Prahy pracoval jako kulisák v Hudebním divadle Karlín, v roce 1968 emigroval a po revoluci díky restitučním zákonům získal spolu se sourozenci nazpět Český Šternberk a začalo se s rekonstrukcí. Průvodkyní Prahou a životem Zdeňka Sternberga je Kateřina Míková, zástupkyně kastelánky hradu Český Šternberk.